Vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar

De prijs van een hoortoestel hangt af van een aantal factoren. Denk aan het type kastje en hoe geavanceerd de techniek is die in het hoortoestel verwerkt zit. De basis-hoortoestellen hebben een vanaf prijs van ongeveer 500.- en de prijzen van de meest geavanceerde toestellen van dit moment liggen zo rond de 2500.-.  Dit zijn uiterste prijzen. Voor elk budget is er een hooroplossing beschikbaar. Welk type hoortoestel voor u geschikt is, hangt af van uw gehoor en wensen.

Vanuit elke zorgverzekeraar is er een vergoeding aanwezig voor uw hoortoestel(len)*. Wij hebben contact met elke zorgverzekeraar en er is bij alle zorgverzekeraars een vergoeding aanwezig. Ook als wij met een bepaalde zorgverzekeraar geen contract hebben, is er alsnog een vergoeding aanwezig. De uiteindelijke vergoeding is sterk afhankelijk van de polis die u heeft.

Per 1 januari 2013 is het vergoedingenstelsel drastisch veranderd. Hoortoestellen worden nu functiegericht voorgeschreven, wat inhoudt dat er aan de hand van de Amsterdamse Vragenlijst en audiologische gegevens een hooroplossing voor u wordt gezocht.

Het uitgangspunt van de zorgverzekeraars is dat een hoortoestel “adequaat” moet functioneren. Wanneer u de proefperiode start, ontvangt u altijd een offerte met de te verwachte vergoeding.  

Tip! Als u van plan bent hoortoestellen aan te schaffen via de zorgverzekeraar, kan het voordelig zijn om in het nieuwe jaar een extra polis af te sluiten of om over te stappen naar een zorgverzekeraar waar de vergoeding voor hoortoestellen hoger ligt. 

De vergoedingen vanuit een zorgverzekeraar veranderen elk jaar, houd hier rekening mee.

Bij de afsluiting van de proefperiode, vragen wij (indien mogelijk) een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat de zorgverzekeraar de vergoeding eerst altijd verrekend met het resterende verplichte eigen risico.

* Dit betreft alleen de hoortoestellen die in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. 

Aanschaf met fiscale voordelen

Het voordeel van het aanschaffen van een hoortoestel dat buiten de vergoedingen van een zorgverzekeraar valt,  is dat u een vrije keuze heeft uit de meest geavanceerde hoortoestellen die er op de markt te verkrijgen zijn. Heeft u geen recht op een vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar, bijvoorbeeld omdat uw huidige hoortoestellen nog geen vijf jaar oud zijn? Dan kunt u mogelijk een gedeelte van de kosten indienen bij de belastingdienst. Vaak kan dit oplopen tot duizenden euro's wat u terugkrijgt. 

Gratis hoortoestel?

U kent ze vast wel, de (vele) reclames op tv waar grote ketens gratis hoortoestellen aanbieden. Helaas weten we ook dat de reclame het vaak net iets mooier maakt dan het daadwerkelijk is. Gratis bestaat namelijk niet.
Maar hoe kan het dat sommige ketens tot 100% van een hoortoestel vergoeden? Dit heeft er mee te maken dat de grote audiciensketens vaak vastzitten aan één of twee merken. Mocht u niet kunnen wennen aan het geluid van dit merk (elk hoortoestellenmerk heeft een ander geluid), dan zijn er bij de grote ketens niet veel mogelijkheden meer. Daarnaast kunnen deze hoortoestellen meestal niet worden bijgesteld door andere audiciens, doordat de software alleen toegankelijk is voor de keten zelf.

Tenslotte dient u vaak nazorg-paketten af te nemen of garantie voor 5 jaar af te kopen. De audiciensketen kan dan het hoortoestel gratis aanbieden, maar er worden dan wel servicekosten berekend.