Solo apparatuur

Solo apparatuur zijn speciale hoorhulpmiddelen om het verstaan in bepaalde situaties gemakkelijker te maken. De solo apparatuur bestaat uit een microfoon voor de spreker en een ontvanger voor de luisteraar. De spraak die aan de kant van de spreker bij de microfoon binnenkomt wordt door een zender direct doorgestuurd naar een ontvanger die zich aan de kant van de luisteraar bevindt. Solo apparatuur is bedoeld voor onder andere hoortoesteldragers die in bepaalde situaties nog steeds moeite hebben met het verstaan en volgen van gesprekken. Denk aan situaties waarbij het spraak verstaan voor hoortoesteldragers vaak problematisch is, zoals op een verjaardag, tijdens een vergadering, lezing of een etentje in een druk restaurant. Ook is het mogelijk om geluid van bijvoorbeeld televisie of computer door te geven via de solo apparatuur.

Bij HoorGarant hebben we veel goede ervaringen met solo apparatuur en bieden wij een demo-set aan om u de mogelijkheid te bieden de solo apparatuur uit te proberen.

Verschil solo apparatuur en hoortoestel

Het verschil tussen solo apparatuur en een hoortoestel zit hem in het opvangen van de omgevingsgeluiden. Doordat de bron (spreker) bij solo apparatuur direct door een microfoon wordt opgevangen en rechtstreeks bij de ontvanger uit komt, is er geen sprake van omgevingsgeluid wat de spraak kan belemmeren op weg naar de ontvanger toe. Solo apparatuur verkleint dus als het ware de afstand tussen de spreker en ontvanger.
Ondanks de zeer geavanceerde microfoons die tegenwoordig in hoortoestellen zitten, blijven bepaalde situaties waar veel omgevingsgeluid aanwezig is lastig voor sommige hoortoesteldragers. In deze gevallen kan dat overwogen worden om solo apparatuur uit te proberen.

Vergoeding solo apparatuur

In de meeste gevallen zijn zorgverzekeraars verplicht om 100% van de solo apparatuur te vergoeden, mits de gebruiker aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarnaast is in alle gevallen een voorschrift van een KNO-arts of Audiologisch Centrum verplicht. Informeer altijd naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar, of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.