Wat is tinnitus?

Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid ‘horen’, zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen. De hinder die men van tinnitus ondervindt, verschilt enorm per persoon. Waar de een de tinnitus als vervelend achtergrondgeluid ervaren, ervaart de ander enorme hinder waarbij zelfs dagelijkse bezigheden onder te leiden hebben.

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen tinnitus.

Oorzaken

Er zijn ontzettend veel oorzaken van tinnitus of oorsuizen bekend. Echter, in vele gevallen is de daadwerkelijke oorzaak niet te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Langdurige blootstelling aan lawaai
  • Stress
  • Bepaalde medicatie
  • Afwijkingen in het midden- of binnenoor
  • Dreun of klap op het oor
  • Erfelijkheid

Behandelingen en ondersteuning

Tinnitus is niet te genezen. Wel bestaan er verschillende mogelijkheden die de tinnitus draagbaarder kunnen maken en onderdrukken. Wanneer tinnitus samengaat met gehoorverlies (dit is in veel gevallen zo) kan een hoortoestel ondersteuning bieden. Doordat een hoortoestel geluiden om u heen versterkt, werkt dit als een soort maskering tegen de tinnitus. De tinnitus of oorsuizen verdwijnt dan naar de achtergrond. Ook is het mogelijk om een tinnitusmaskeerder te plaatsen. Dit is een hoortoestel waarbij er constant een ander geluid op het oor wordt aangeboden om zo ook weer de tinnitus te maskeren. Dit is ook een optie die als extra programma op hoortoestellen kan worden gezet, maar dus ook voor mensen die geen gehoorverlies hebben maar wel last van tinnitus hebben.

Ten slotte zijn er tegenwoordig veel therapieën te volgen die kunnen helpen de tinnitus te accepteren en draagbaar te maken.

Vrijblijvende mogelijkheden

Wilt u graag meer informatie ontvangen of een adviesgesprek over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarnaast bieden we ook een vrijblijvende proefperiode aan, zodat u kunt ervaren of een tinnitusmaskeerder een eventuele optie voor u is.